Stærekasser droppet til fordel for fotovogne

Planen om at sætte 500 automatiske fartmålere op, i form af stærekasser, på farlige strækninger er nu droppet. Politiet anser fotovogne for mere effektive, skriver Århus Stiftstidende.

 

For præcis et år siden blev regeringen og Enhedslisten ellers enige om at der skulle stærekasser op på udvalgte strækninger i 2014 og endnu flere i 2015. En beslutning som glædede Rådet for Sikker Trafik:

– Vi er af den klare overbevisning, at det vil have en positiv effekt på trafiksikkerheden, siger direktør Mogens Kjærgaard Møller.

 

Ifølge direktøren viser internationale erfaringer, at der sker 20-25% færre ulykker på strækninger med stærekasser, fordi de får bilisterne til at sætte farten ned. I Sverige, hvor man har 1000 stærekasser, ser man 30% færre dræbte på strækninger med stærekasser, end på strækninger uden stærekasser.

 

Fotovogne er mere fleksible end stærekasser

 

Da man præsenterede planen om at erstatte de 500 stærekasser med 100 fotovogne, sagde politiinspektør Allan Nyring, leder af Rigspolitiets nationale beredskabsenhed til Berlingske:

– Det er en mere mobil og fleksibel løsning. Så kan vi lynhurtigt flytte rundt på kontrollerne, når vi får meldinger om, at folk kører for stærkt dér og der.

 

De 75 nye fotovogne der kommer ud på gaden i løbet af 2015 kræver mere mandskab.

– Derfor skal vi have uddannet en fantastisk masse målere. Det skal helst ikke være sådan, at man som politimand skal sidde fast i sådan en fotovogn, siger vicepolitiinspektør Michael Henningsen, leder af færdselsafdelingen hos Østjyllands Politi.

 

Østjyllands Politi vil fra 1. februar 2015 rulle otte nye fotovogne ud på vejene for at supplere de eksisterende to fotovogne, de råder over. Samtidig nøjes politiet ikke længere med at parkere fotovognene på de “faste pladser”, som mange bilister efterhånden er blevet bekendt med.

 

– Beboer- og borgerforeninger kan henvende sig til os, hvis de synes, at der bliver kørt for stærkt i et område. Så vil vi vurdere, om der skal opstilles en fotovogn på stedet, siger Michael Henningsen.

 

De nye fotovogne skal, ifølge regeringens budgetter, indbringe op mod 600 millioner kroner ekstra hvert år til statskassen.

 

En af de nye fotovogne kan ses på ovenstående billede. Bemærk at den har gul nummerplade og et forhøjet tag med en “pukkel” på.