Rigmand betalte 400.000 kr. i bøde for at køre 23 km/t for stærkt

I Finland har forretningsmanden Reima Kuisla netop modtaget en fartbøde på intet mindre end 54.024 euro, hvilket svarer til 402.336 kr. I et område hvor det var tilladt at køre 80 km/t, kørte han 103 km/t. Dette ville i Danmark have udløst en bøde på 1.500 kr. Grunden til den høje bøde i Finland skyldes at fartbøderne bliver udregnet på baggrund af bilisternes årsindtægt. Bøderne svarer til ca. 0,8 procent af årsindtægten, som i Reima Kuislas tilfælde i 2013 var over 63 mio. kr.

Dette er ikke første gang at nogen får en kæmpebøde i Finland. I 2002 fik en direktør fra Nokia udstedt en bøde på 864.000 kr. da han kørte 25 km/t for stærkt på sin Harley-Davidson.

 

Skal fartbøder i Danmark indtægtsreguleres?

 

I Danmark benyttes oftest en fast beløbsstørrelse, når en billist overtræder en hastighedsgrænse. Dog har der været fremsat forslag i Folketinget om at bøderne bør indtægtsreguleres efter den enkelte bilists økonomi. Dette begrundes i forslaget med at ”bøder skal ramme lige hårdt – uanset om man er direktør eller kontanthjælpsmodtager, kioskejer eller ansat i Mærsk”.

 

Lige meget om bøden er indtægtsreguleret eller ej, skal man altid overholde de tilladte hastigheder. På vores Facebook-side kan du deltage i debatten om, hvorvidt fartbøder bør reguleres efter hver persons økonomi eller om vi fortsat skal have den samme størrelse bøde.