Hvorfor har Trafik Alarm egentlig et speedometer? Bilen har jo allerede et!

Dette er blandt de oftest stillede spørgsmål, vi får på sociale medier.

Svaret er ganske simpelt: Uanset om du kører Skoda, Audi, Jaguar eller Tesla, så er dit speedometer sandsynligvis ikke helt retvisende. Derfor kan det være smart at holde det op mod, hvilken fart din GPS siger, at du kører. Trafik Alarm bruger din telefons GPS til at vise din aktuelle fart, og derfor kan det afsløre, hvor meget din bils speedometer viser for højt.

Læs med her om hvorfor, din bil ikke fortæller den akkurate fart, du kører med.

En sikkerhedsmargin for producenterne

Der er flere typer speedometere, som biler kan have indbygget, både af mekanisk og elektronisk art. Faktorer såsom dæk-diameter vil kunne betyde, at speedometeret viser en forkert hastighed. Derfor kan bilproducenterne – fuldkommen lovligt – vise op til 10% højere hastighed.

Derfor er det helt generelt sådan, at speedometere viser hastigheden lidt højere, end det faktisk er tilfældet. Dermed er filosofien at “hellere vise lidt højere end lidt lavere hastighed” – bl.a. for at du ikke står med en bøde, for at køre for stærkt, selvom dit speedometer viser en lovlig hastighed.

Fordele og ulemper

Der er derfor klare fordele ved, at der bliver vist en for høj hastighed til de fleste bilister: du undgår en masse bøder, fordi du faktisk kører under fartgrænsen. Til gengæld betyder det, at to biler, som begge viser “130 km/t” på speedometeret, faktisk kan køre hhv. 120 og 125 km/t. Det bidrager til en mindre ensartet hastighed i trafikken, og det kan være svært at ramme den faktiske tilladte hastighed.

Det kan også blive fristende at sjusse sig frem til, hvor hurtigt man kører, når nu speedometeret ikke er helt retvisende. Bliver du først opmærksom på, at fx 55 km/t på speedometeret faktisk er 50 km/t, kan det være, at du kører lidt over det, der står på speedometeret. Du begynder dermed at sjusse dig frem til den faktiske hastighed. Kommer du så til at køre en smule for hurtigt, så får du måske en bøde.

For at kunne holde fartgrænsen og kende din fart bedre, er det derfor en god idé at bruge et GPS-baseret speedometer også.

Trafik Alarms speedometer

Trafik Alarms speedometer viser din fart via din smartphones GPS. Speedometeret vises direkte i hjørnet af vores kort, så snart du har et Plusmedlemskab (se mere lige her). 

Da Trafik Alarm understøtter Android Auto og Apple CarPlay, kan du få vist speedometeret direkte på bilens skærm, og slippe for at kigge på din telefon under kørsel.

Bemærk, at som alt andet på en smartphone, så kan der opstå fejl, enten relateret til GPS eller fejl i appen, som påvirker nøjagtigheden af appens speedometer.